Hop-Gastrobar & Kemker Kultuur

Dat we al geregeld eens onze benen onder een goede tafel durven schuiven hoeft hier geen duiding. Lekker eten en drinken is me met de spreekwoordelijke paplepel ingegoten. Toen Hop-Gastrobar een thema avond aankondigde met Brauerei Kemker was de reservatie dan ook snel geboekt.

Hop-Gastrobar vaart als sinds 2018, onder leiding van chef en eigenaar Bram Verbeken, onder het vaandel van de betere gastronomische bierkeuken. En nee, niet zomaar een ‘kluts bier in het gerecht’-keuken want dat vind Chef Bram maar niets maar een echte volwaardige ervaring waarbij het bord aan het glas is gewaagd en omgekeerd. Niets mis met een stoofvlees-friet en een goed glas donkere Chimay, niets mis met een vol-au-vent met een kloeke Tripel maar het mag ook wat eleganter en culinair verfijnder zijn. Uiteraard het liefst zonder dat het te snobby of elitair wordt en dan zit je bij Hop-Gastrobar aan de juiste tafel. Bij de opstart in 2018 zat ik er al eens aan tafel, die bespreking vind je hier;

–> https://atomic-temporary-52204396.wpcomstaging.com/2018/03/16/hop-gastrobar-leuven/

Ondertussen is er, zeker qua bieren, het een en ander veranderd maar de faam van deze gastrobar reikt reeds ver.

Brauerei Kemker Kultuur is het project van Jan Kemker en zijn partner Nicole Marzec. De bouwerij, gelegen net buiten het Duitse Münster, startte in 2017 en specialiseert zich in klassieke stijlen, houtgerijpte zure bieren al dan niet spontaan vergist en ciders. Ze werken veel met lokaal geteeld en geplukt fruit en zijn ook druk in de weer met het aanleggen van hun eigen fruitgaarden. In de bierwereld kennen ze ondertussen al wat bekendheid zeker onder de liefhebbers van Saisons, zure en spontane gistingsbieren. Zelf maakte ik kennis met ze tijdens een festival in Nederland waarna ik ze uitnodigde om deel te nemen aan BXLBeerFest-2019. Een schot in de roos dat geapprecieerd werd door menig bierliefhebber.

Het menu bestond uit 5 gangen waarbij de ploeg van Hop op zoek ging naar goede combinaties met de bieren van Kemker. Niet altijd een makkelijke opgave want vertrekken vanuit het bier om gerechten te gaan pairen is net iets moeilijker dan het omgekeerde. Er was evenwel geen twijfel dat dit een geslaagde avond ging worden vermits we in goed gezelschap mochten aanschuiven aan de tafel met Jan en Nicole zelf.

Food: Roodbaars/Mossel/Pompoen/Citrus/Walnoot
Drink: Hiärfst, Gruut Saison cocktail met jonge jenever en gele Chartreuse

Starten deden we met deze frisse opener. Fijne sneetjes rauwe roodbaars, pompoen, enkele mosseltjes met een fris zuurtje en stukjes walnoot die een fijne aardse en ietwat geroosterde krokante toets toevoegden. Excellente starter! Hierbij krijgen we een biercocktail geserveerd, een mengeling van een Gruut Saison, een Saison bier met kruiden, met jonge jenever en gele Chartreuse en afgewerkt met een schijfje zeste van citroen. Fris, mild zurig en kruidig. Een frisse match met het gerecht.

Food: Noordzeekrab/Koolrabi/Mosterd/Selder Salsa/Kappertjes
Drink: Ziegenhainer, een mild met berkenhout gerookt bier met een fijne fruitige zurigheid

Stukjes vers krabvlees op een schijfje koolrabi ,salsa van selder, kappertjes en een mosterdsausje. In het glas een mild rokerige Ziegenhainer. Het rokerige van het bier past goed bij het hartige van de krab en de koolrabi zonder te overheersen. Het schijfje koolrabi is zacht maar heeft nog genoeg structuur behouden en lijkt me gegaard in een bouillon waarbij het een soort van vlezige beet/smaak heeft gekregen. De zurigheid van het bier brengt frisheid en versterkt de salsa en mosterd. Mooi en heel smaakvol gerechtje.

Food: Champignon/Tartaar van kalf/Chimichurri/Oude kaas
Drink: Aoltbeer, een houtgerijpt en vergist bier met 2 maanden maceratie van Pinot Noir druivenpulp

Van het volgende gerecht word ik even stil en ik niet alleen blijkt aan de tafel. Jan Kemker en Nicole Marzec blijken fans te zijn van een goed bord tartaar en hun vele omzwervingen bracht hun al menig bord tartaar voor de neus. Soms goed, teveel slecht maar deze is schitterend. Ik kan het alleen maar beamen. Vers gesneden kalfsvlees, niet te grof en niet te fijn met nog een fijne beet, wordt vergezeld van paddestoelen, een friszure Chimichurri, een saus op basis van sjalot, chili en peterselie die haar oorsprong heeft in Zuid-Amerika, en crème van oude kaas. Een zalig gerecht dat aardse herfstige toetsen combineert met een pittig zuurtje en de fijne smaak van mager kalfsvlees. In het glas krijgen we een Aoltbeer Pinot Noir geserveerd. Een Aoltbier, of Altbier, is een typisch bier voor de Münster regio die een elegante zurigheid krijgt door de lang vatrijping. Deze versie kreeg een extra maceratie met pulp van Pinot Noir druiven afkomstig van een bevriend natuurwijnbouwer. Initieel een tikkeltje te koud geserveerd maar eens op temperatuur hebben we licht fruitige toetsen van aardbei en kers.

Food: Coquille/Witte Pens/Aardpeer/Sjalot
Drink: Appelwien, een houtgerijpte appel- en kweepeercider

Coquilles zijn volop in seizoen, november tot maart met een piek rond februari, dus deze mochten niet ontbreken op het menu. Het zachtzoete en rijke vruchtvlees van deze zeevrucht leent zich perfect voor culinaire verwennerij. Dat was de combinatie met witte pens en aardpeer zeker, een soort culinaire surf&turf eigenlijk. Iets van de zee en iets van het land. Een fors stuk smeuïge witte pens met stukjes sjalot, crème van aardpeer (of Topinambour) en kort gebakken coquilles. Dit was een machtig gerecht met hartige smaken en smeuïge en zalvige structuren. Hier kwam de Appelwien van Kemker dat we geserveerd kregen wat soelaas brengen door met wat zuren het gerecht wat te temperen. De Appelwien, een houtgerijpte cider van appel en kweepeer, kon zeker tegen het gerecht op met zijn ietwat fluwelige structuur en uitgesproken fruitige smaak waar vooral de kweepeer het aroma domineerde. Wederom bingo!

Food: Rog/Geglaceerde rapen/Zuurkool/Boerenkool
Drink: Aoltbeer, een houtgerijpt en -vergist bier met 2 maanden maceratie op Silvaner druivenpulp

Het einde naderde maar het is niet dat we iets tekort kwamen, integendeel. De glazen werden regelmatig bijgevuld door de attente bediening en de gerechten volgden elkaar mooi op in een ongedwongen tempo. Zo ook het laatste hoofdgerecht waar een zalig stukje botermalse rog zich in gezelschap bevond van geglaceerde raapjes, zuurkool, kort gebrande boerenkool en een fijn aardappelwafeltje. Een zachte vis met een romig sausje, hartige raapjes en een krokant aardappelwafeltje combineerden tot een mooi gerecht waarbij de gebrande boerenkool een aparte diepgang bracht. De elegante Silvaner Aoltbeer speelde synchroon op dezelfde toetsen mee en bracht ook een fijn zuurtje in het gerecht.

Food: 3 Kazen/Chutney van venkel/Brioche
Drink: Fliärblome, een blend van Aoltbeer en een met vlierbloesem gëinfuseerde sour ale

Drie geitenkazen, twee meegebracht door Jan en Nicole zelf van bij een lokale Duitse kaasboer en eentje vanuit het Leuvense, geserveerd met een chutney van venkel, afgewerkt met wat citroenverbena en een brioche broodje. Hierbij drinken we een krachtig met vlierbloesem geïnfuseerd zacht zurig bier. De potente florale toetsen springen uit het glas zonder evenwel te ‘groen’ te worden wat wel eens kan gebeuren bij vlierbloesembieren. Een korte maceratie van 2/3 dagen waarbij de bloesems handmatig en zorgvuldig werden geselecteerd leverden dit prachtig bier op. Een mooie afsluiter van een prachtig menu.

De ploeg van Hop-Gastrobar kookte een mooi seizoensgebonden menu samen waarbij het crescendo van fris naar hartig ging zonder de fijne zuren te vergeten die een menu het nodige evenwicht bijbrengen. De bieren die we geserveerd kregen waren stuk voor stuk elegante toppers van deze Duitse brouwerij en maakten het plaatje meer dan compleet. Hoedje af voor Jan en Nicole, het harde werk dat ze beide leveren werpt zijn vruchten af.

Afsluiten deden we door even door de uitgelezen selectie op de drankenkaart te bladeren. Klassieke wijnen, natuurwijnen en een mooie selectie spontane en natuurbieren van onder meer Dust, Antidoot, 3 Fonteinen en Tilquin. We kozen voor een ‘In Christ there is no East or West’, een friszure en droge Saison van Antidoot met toevoeging van Japanse Mispel, een brute Silvaner/Muscaris van Drap Wijnen en als ultieme afsluiter de Gueuzes der Gueuzes; Girardin.

Hop-Gastrobar weet de verwachtingen te bevestigen en trekt resoluut de kaart van de betere artisanale bieren, een avondje in gezelschap van Brauerei Kemker pastte perfect binnen dit kader. Hoewel de aandacht naar bier enorm aan het boomen is, is het soms nog zoeken naar een restaurant dat de ambitie heeft om beide naar een hoger niveau te tillen. Hop kan dit, Hop doet dit! Hier ben je als bierliefhebber en amateur van de betere culinaire tafel aan het juiste adres!

Santeï

Hop-Gastrobar, Vaartkom 1a 3000 Leuven Tel: 016/356153 info@hopgastrobar.be

Geef een reactie